Blat kuchenny

Blat w kuchni pełni dwie bardzo ważne funkcje. Po pierwsze pełni funkcje dekoracyjną, a po drugie stanowi
miejsce przygotowywania posiłków.


Nie warto tutaj oszczędzać, jednak, jeżeli nie mamy wystarczających środków możemy zdecydować się na blat
wykonany z płyty laminowanej lub MDF. Należy jednak pamiętać, że materiały te są mało odporne na kontakt z
wodą. Ich powierzchnię łatwo porysować, a docinane krawędzie muszą być dodatkowo zabezpieczone przed
uszkodzeniami.


Opcją droższą i o wiele bardziej wytrzymałą są blaty wykonane z drewna. Ich cechą charakterystyczną jest bardzo
wysoka trwałość oraz łatwość w obróbce. Najlepszym wyborem będą te wykonane z litego drewna np. buka czy
dębu. Pasują one do każdego, nawet najbardziej nowoczesnego wnętrza.


Pamiętajmy o pomalowaniu blatu lakierem. Uodporni go to, na zarysowania oraz powstawanie plam. Wadą tego
rozwiązania jest brak odporności na wysokie temperatury.


Wszystkie te problemy znikają w momencie montażu blatu wykonanego z kamienia. Jest to rozwiązanie
najdroższe, ale jednocześnie posiadające najwięcej zalet. Blat jest odporny na zarysowania. Mona stawiać na nim
naczynia dopiero, co zdjęte z kuchenki. Nie niszczy się po latach, a w razie potrzeby wystarczy go jedynie
przeszlifować, aby nabrał nowego blasku. Ich montaż oraz obróbka wymaga specjalistycznych narzędzi oraz
umiejętności.


Alternatywą dla wymienionych już materiałów jest wyłożenie blatu płytkami ceramicznymi. Blat tego typu jest
odporny na temperaturę oraz bardzo łatwy w utrzymaniu. Wystarczy jedynie przetrzeć go wilgotną szmatką.


Nowoczesne wystroje kuchni bardzo dobrze komponują się z blatami wykonanymi z takich materiałów jak
aluminium czy stal. Hitem ostatnich lat są także powierzchnie robocze wykonane z hartowanego szkła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *